Projecte guanyador de la 2ª Convocatòria Pati Llimona – VisualKorner 2020

Tigancă Vrăjitoare o la gitana bruixa és el treball que la Sílvia Prió va dur a terme en una comunitat rom de Bucarest amb la voluntat de conèixer més de prop els costums del poble gitano. Malgrat el caràcter nòmada i la seva dispersió arreu del món, els gitanos conserven tradicions que encara no han sigut valorades per la resta dels pobles. El treball de la Sílvia Prió s’endinsa en aquest vessant de la cultura gitana: les arts endevinatòries de la bruixa gitana i el seu caràcter pagà i ocult.

Encara que la població romanesa desconfia de la comunitat gitana, recorre a les seves arts endevinatòries amb naturalitat i no dubta en sol·licitar els seus serveis que es publiciten en la premsa romanesa i en les xarxes socials: encanteris per recuperar l’amor perdut, conjurs per protegir-se del mal d’ull o endevinar què t’oferirà el destí… És així com aquest ritual es converteix en un nexe d’unió entre dos pobles aportant la dosi de màgia que la societat més racional no té i demanda.

Silvia Prió retrata, des d’una perspectiva actual, una visió poètica del món màgic d’aquestes dones que, des de fa segles, custodien per llinatge de l’art de la vidència. Les seves fotografies busquen les connexions del concepte del màgic d’aquest món tradicional, amb el de les noves formes de comunicació.

Tigancă Vrăjitoare el veurem exposat al llarg d’aquest 2021 al C.C. Pati Llimona i a la sala d’exposicions del Laboratori Visualkorner.

La Convocatòria VisualKorner és una crida anual que promou la visibilitat d’artistes novells, nous talents i de les seves creacions⁠
⁠Cada any busquem projectes fotogràfics per exposar a les nostres sales i premiarem a la millor proposta amb 1.000 € per a la producció del projecte. Tot això gràcies al suport del Laboratori Visualkorner