Amb la col·laboració de l’Escuela Itinerante del Libro, Associació ILDE

Cursos al voltant del llibre i de les arts útils per la seva realització artesanal. El llibre d’artista com a forma d’investigació visual lliure i creativa, sigui per a qui ja fa llibres sigui per aquí en vol fer.

 
ProfessorElisa Pellacani, (Associació ILDE)
DuradaDurada: 14h en 4 sessions
Inici-finalDissabtes, 16 i 23 de febrer
Horari

 

De 10.30 a 14 i de 16 a 19.30h

Preu57,43 €  (suplement 5 €)

L’il·lustrador s’enfronta a l’objecte-llibre i per una vegada es converteix no només en editor, però també en “constructor”, valorant la relació dels seus dibuixos amb els materials i els formats que també són part necessària per expressar la seva idea. Es proposarà la possibilitat d’il·lustrar un llibre també sense “dibuixar”, però jugant amb materials i plecs. A través de les tècniques d’enquadernació, il·lustració i composició gràfica, es comproven els passos necessaris per la construcció d’un prototip artesanal, amb una anàlisi de les seves possibilitats de reproductibilitat en “edició”, en petit o gran tiratge.

Objectius
Investigar les possibilitats del dibuix en relació a la idea i maquetació d’un llibre que consideri màxima llibertat en la construcció, a través de papiroflèxia, mètodes d’enquadernació i tècniques d’estampació artesanal. Dibuixar amb recursos personals i diferents per desenvolupar una seqüència narrativa en diàleg amb el suport, i com es pot il·lustrar un llibre també sense dibuixos.

Metodologia
Es proposen pràctiques per experimentar amb la il·lustració (traç, colors, estampació) en relació a formes creatives d’enquadernació per aconseguir una forma personal d’expressar una idea narrativa, també sense l’ús de paraules. La realització d’una maqueta / prototip és el resultat d’un recorregut que es podrà acoblar a altres històries i conceptes per seguir fent llibres il·lustrats, sigui en còpia única (original) que en sèrie (edició).

Programa
Introducció històrica / critica sobre el llibre i el llibre d’artista. Anàlisi guiada amb llibres “d’artista” i llibres editats. Propostes de temàtiques i conceptes, relacionar diferents mètodes d’enquadernació, composició gràfica, impressió i construcció del llibre. Pràctica assistida per al desenvolupament d’una idea i d’un format personal combinat / escollint entre a els pressupostos fins la Realització d’un prototip, llibre objecte-únic o edició. Consideracions finals, anàlisi dels treballs realitzats.

Material que s’ha de portar

Estoig personal.

A qui va destinat
A qui ja fa llibres i vol experimentar un recorregut creatiu i metodològic sobre l’edició artística mirant el llenguatge no-verbal; als il·lustradors professionals que volen apropar formes creatives per a l’edició; a qui no ha fet mai un llibre i no és dibuixant professional, però a través el llibre vol desenvolupar una seqüència visual i experimentar amb la il·lustració.