ANUL·LAT

ProfessorIvan Sanczewski
Durada12 h en 4 sessions
Inici i finalDel 8 al 29 d’octubre
DiaDimarts de 18 h a 21 h
Preu49,22 €

 

ANUL·LAT

En cada sessió farem una aproximació als següents gèneres fotogràfics: Retrat, Fotoperiodisme de Guerra, Fotografia de Viatge i Fotografia Documental de la mà dels exponents més destacats de cada gènere, com ara Diane Arbus, Irving Penn, James Nachtwey, Lynsey Addario, David Alan Harvey, Ansel Adams, Robert Capa, Annie Leibovitz, tot introduint fotògrafs actuals.

Objectiu

Tenir una visió amplia dels diferents gèneres fotogràfics, quin tipus de fotografia emmarquen, com s’interrelacionen entre ells i com han evolucionat, a través del visionament de fotografies de les autores i autors més destacats. També farem un repàs als autors actuals que estan donant noves visions als gèneres i ampliant-los.

Metodologia

Taller visual i participatiu. Cada classe estarà destinada a un dels quatre gèneres. Es farà una presentació general a través d’un seguit de fotografies, per passar a mostrar el punt de vista i estil propi de cada un dels autors. Durant el visionament es proposaran idees i qüestions per tal que esdevingui un diàleg constructiu i que els participants puguin avaluar cada imatge sota el seu propi prisma. Posarem especial èmfasi en el fet que cada alumne reconegui els aspectes de cada gènere i autor que li sigui de profit pel seu treball fotogràfic.

L’última mitja hora de cada sessió, la dedicarem a fer un resum de cada gènere per veure el més destacat i farem un repàs als autors actuals.

Programa

Sessió 1: Retrat
Veurem el retrat com una forma de representar els caràcters físics i psicològics de les persones retratades. Ho farem a través de l’evolució del gènere; des dels inicis pictorialistes de la fotografia, fins a l’actualitat, on el retrat ha pres una dimensió més documental; repassarem el retrat fotoperiodístic i veurem la influència que, encara avui dia, té la pintura en el retrat.
Autors destacats: Diane Arbus i Irving Penn

Sessió 2: Fotoperiodisme de guerra
Des de la primera fotografia de guerra als anys 50 del segle XIX a la guerra de Crimea, la fotografia de guerra ha estat un gènere d’actualitat i plenament fotoperiodístic. Això no obstant, fa ja algunes dècades que els autors aprofundeixen més en la història que hi ha al darrere de cada fotografia, fent-ne un tractament més dedicat i menys fugaç. Així, s’arriba a la fotografia documental amb temàtiques de guerra més profundes que no només la de la batalla.
Autors destacats: James Nachtwey i Lynsey Addario

Sessió 3: Fotografia de viatge
Les grans revistes com National GeographicTravel o Viajar han sigut sempre el marc d’exposició per excel·lència de la fotografia de viatge. Ara, la irrupció d’internet i apps com Instagram han democratitzat un dels gèneres amb més tirada pel públic generalista. Veurem quines tècniques empren els professionals per donar als seus reportatges de fotografia de viatge un sentit narratiu. Es tracta d’un gènere que sovint arriba a lligar amb el documental.
Autors destacats: David Alan Harvey i Pascal Maitre

Sessió 4: Fotografia documental
Estudiarem com a través de la fotografia més personal i amb un punt de vista més subjectiu, els autors són capaços de donar una proposta amplia d’un tema, molt sovint denunciant alguna problemàtica o aportant visibilitat a temes que necessiten un estudi previ important, un treball exhaustiu i una edició molt curosa.
Autors destacats: Darcy Padilla i Danila Tkachenko

ANUL·LAT