ProfessorEstefania Bedmar Vallecillo (SomAtents)
Durada18 h en 9 sessions
Inici-finalDEL 7 DE FEBRER AL 4 D’ABRIL
HorariDijous, d’11 a 13 h
Preu73,83 €

Tant si es tracta d’una fotografia o un text, narrar una història periodística implica que el cronista surti al carrer, parli amb la gent, pregunti, miri, escolti, observi i prengui notes. El cronista és aquell que sap mirar, sap escoltar, sap interpretar i en conseqüència, fotografia allò que ha viscut.

Objectiu del taller
En aquest taller de fotoperiodisme aprendrem a explicar històries a través d’imatges. Però també estudiarem els límits i la deontologia de la professió i coneixerem els reptes que els fotògrafs de premsa encaren diàriament en el seu ofici, a banda d’explorar les tècniques narratives de la imatge.

Objectius: Aprendre a fotografiar al carrer amb confiança. Entendre els reptes del fotoperiodisme actual. Entendre com els mitjans construeixen la realitat i l’agenda. Conscienciar sobre la invisibilitat de temes i la manipulació dels mitjans de comunicació. Aprendre a aplicar la mirada periodística en un projecte fotogràfic propi. Conscienciar sobre la importància de la mirada periodística en la construcció del relat. Dotar de coneixements bàsics per buscar, investigar i retratar el que passa al nostre voltant. Capacitar per aprendre a reconèixer un tema i investigar-ho, és a dir, convertir els nostres interessos en temes de treball o projectes. Utilitzar l’escriptura per a la conceptualització d’un treball fotogràfic.

Metodologia:

La metodologia mescla teoria i pràctica. En les classes a l’aula repassarem la tècnica fotogràfica per aprendre a treballar al carrer amb confiança i parlarem de narratives periodístiques, referents útils i la construcció mediàtica de la realitat. També farem dues pràctiques a l’exterior on posarem en pràctica els coneixements. Els alumnes també formularan un projecte fotoperiodístic amb les bases del mètode periodístic, escrivint el que volen fotografiar i plasmant-ho en imatges.

Programa

Sessió 1: Repàs de tècnica fotogràfica. La construcció de la imatge. Exposició, diafragma i obturador. Temperatura de color i sensibilitat. Objectius, plans i perspectives. Dificultats tècniques a l’hora de treballar al carrer.

Sessió 2: Sessió pràctica a l’exterior: fonaments bàsics. Escollirem un tema i el retractarem. El treball de carrer: on viu la història, accés al lloc i a les persones.

Sessió 3: Visionat conjunt de la pràctica. Comentar resultats i dubtes.

Sessió 4: Narrativitat periodística: la microhistoria i la macrohistoria. Explicar històries a través de la imatge. Pensar i fotografiar. Rutines periodístiques. El treball d’agència, premsa i fotògrafs freelance. Encàrrec fotogràfic de premsa o agència: sortim a fotografiar a partir d’un titular.

Sessió 5: Visionat conjunt de la pràctica anterior. Dubtes i comentaris.

Sessió 6: Elaborar un reportatge: de la idea a la realització. Com podem aplicar el mètode periodístic com a fotògrafs. La investigació com a creació, acció i intervenció. La mirada crítica. Formulem per escrit un projecte d’investigació entorn el treball fotogràfic que volem fer. Comentem els projectes escrits de forma col·lectiva. Dificultats i viabilitats.

Sessió 7: Elaborar un reportatge: de la realització a la publicació. Rutines de construcció i criteris de noticiabilitat. Mirada crítica a l’agenda dels mitjans. La crisis del model periodístic. Dentologia professional i noves iniciatives. L’art d’autoeditar-se. Autors i publicacions.

Sessió 8: Visionat conjunt del material fotoperiodistic realitzat o dels referents per a continuar posterioment el treball.

Material que s’ha de portar
Paper/ordinador per escriure i càmera de fotos (rèflex o mirrorless amb mode manual).

A qui va destinat
Aquest taller està dirigit a persones que volen conèixer de primera mà les tècniques del llenguatge fotoperiodístic, aprendre a construir la mirada pròpia per a fotografiar i les rutines del fotoperiodisme. És preferible, però no necessari, tenir nocions de tècnica fotogràfica.