ProfessorEstefania Bedmar –  SomAtents
Durada18 h en 9 sessions
Inici-finalDel 24 d’abril al 26 de juny
HorariDimecres de 19 a 21h
Preu73,83 €

Tant si es tracta d’una fotografia o un text, narrar una història periodística implica que el cronista surti al carrer, parli amb la gent, pregunti, miri, escolti, observi i prengui notes. El cronista és aquell que sap mirar, sap escoltar, sap interpretar i en conseqüència, fotografia allò que ha viscut.

Objectiu del taller
En aquest taller de fotoperiodisme aprendrem a explicar històries a través d’imatges. Però també estudiarem els límits i la deontologia de la professió i coneixerem els reptes que els fotògrafs de premsa encaren diàriament en el seu ofici, a banda d’explorar les tècniques narratives de la imatge.

Objectius: Aprendre a fotografiar al carrer amb confiança. Entendre els reptes del fotoperiodisme actual. Entendre com els mitjans construeixen la realitat i l’agenda. Conscienciar sobre la invisibilitat de temes i la manipulació dels mitjans de comunicació. Aprendre a aplicar la mirada periodística en un projecte fotogràfic propi. Conscienciar sobre la importància de la mirada periodística en la construcció del relat. Dotar de coneixements bàsics per buscar, investigar i retratar el que passa al nostre voltant. Capacitar per aprendre a reconèixer un tema i investigar-ho, és a dir, convertir els nostres interessos en temes de treball o projectes. Utilitzar l’escriptura per a la conceptualització d’un treball fotogràfic.

Metodologia:

La metodologia mescla teoria i pràctica. En les classes a l’aula repassarem la tècnica fotogràfica per aprendre a treballar al carrer amb confiança i parlarem de narratives periodístiques, referents útils i la construcció mediàtica de la realitat. També farem dues pràctiques a l’exterior on posarem en pràctica els coneixements. Els alumnes també formularan un projecte fotoperiodístic amb les bases del mètode periodístic, escrivint el que volen fotografiar i plasmant-ho en imatges.

Programa

Sessió 1: Presentació del curs. Repàs de fonaments tècnics necessaris per fotografiar al carrer amb confiança. Dificultats tècniques a l’hora de treballar al carrer.

Sessió 2: El treball de carrer i la narració de la història: on viu la història, accés al lloc i a les persones. Pensar i fotografiar. Sessió pràctica a l’exterior: com fotografiem el carrer? Escollirem un tema i el retractarem.

Sessió 3: Visionat i edició conjunta de la pràctica. Comentar resultats i dubtes.

Sessió 4: Fases de l’elaboració d’un reportatge: de la idea a la realització. Narrativitats: explicar històries a través d’imatges. Tema, història, enfocament i recursos visuals. Referents visuals. Plantejaments de projectes personals.

Sessió 5: Com podem aplicar el mètode periodístic com a fotògrafs. La investigació com a creació, acció i intervenció. La mirada crítica. Formulem per escrit un projecte d’investigació entorn el treball fotogràfic que volem realitzar. Comentem els projectes escrits de forma col·lectiva. Dificultats i viabilitats.

Sessió 6: Rutines periodístiques. El treball d’agència, premsa i fotògrafs freelance. Encàrrec fotogràfic de premsa o agència: sortim a fotografiar a partir d’un titular i visionem i editem els resultats.

Sessió 7: Rutines de construcció i criteris de noticiabilitat. Mirada crítica a l’agenda dels mitjans. La crisi del model periodístic. Noves iniciatives: autors i publicacions. Visualització i seguiment dels projectes personals.

Sessió 8: Ètica en el fotoperiodisme i deontologia professional. Codi de bones pràctiques. Casos referents. Visualització i seguiment dels projectes personals.

Sessió 9: Edició final dels projectes personals. Producció i sortides en format expositiu.

Material que s’ha de portar
Paper/ordinador per escriure i càmera de fotos (rèflex o mirrorless amb mode manual).

A qui va destinat
Aquest taller està dirigit a persones que volen conèixer de primera mà les tècniques del llenguatge fotoperiodístic, aprendre a construir la mirada pròpia per a fotografiar i les rutines del fotoperiodisme. És preferible, però no necessari, tenir nocions de tècnica fotogràfica.

INSCRIU-T’HI