feminisme

TALLER CANCEL·LAT

ProfessorNataliya Kolesova de Mad Marx
Durada9 h en 6 sessions
Inici-finalDel 7 d’octubre a l’11 de novembre
DiaDilluns de 17.30 a 19 h
Preu36,92 €

 

Benvinguts a aquest viatge per la feminitat i la història del feminisme. Visionarem sis pel·lícules, des de clàssics imprescindibles com “Thelma & Louise” fins a obres més arriscades com “Orlando”,en les quals es reivindiqui el paper de la dona en la societat. Reflexionarem sobre el concepte del femení, com a fet innat o com a imposició cultural. A més a més, tractarem qüestions tan actuals com la sexualitat, la corporeïtat i la maternitat.

En cada sessió parlarem d’una pel·lícula prèviament vista per a desxifrar el missatge que porta, descobrir el seu significat ideològic i repassar la història de les dones a través del cinema.

Programa

Cal veure la pel·lícula abans de cada classe.

Sessió 1. Antígona de Yorgos Javellas.

Ser dona en la Grècia clàssica. La inevitable destinació de la dona segons els filòsofs. Analitzarem aquestes teories que indiquen que la feminitat és una essència natural, apriorística.

Sessió 2. No sóc un home fàcil de Eleonore Pourriat.

Analitzarem les teories que perceben la feminitat com un constructo social. Les propietats típicament femenines com la sensibilitat, la paciència, la cura són enteses com alguna cosa impost a les dones per part del patriarcat.

Sessió 3. Orlando de Sally Potter.

Estudiarem a Virginia Woolf i el seu text: Una habitació pròpia. Temes: L’emancipació femenina. Dones en l’esfera de l’educació, les arts i la ciència. Teoria queer.

Sessió 4. Thelma i Louise de Ridley Scott.

Parlarem de l’amistat femenina com un arma de lluita contra el patriarcat. Tractarem també el tema de la violència de gènere, l’assetjament sexual i la seva poca visibilitat.

Sessió 5. La passió de Juana d’Arc de Carl Theodor Dreyer.

Descobrirem la figura de Juana d’Arc al llarg de la història del cinema, el seu simbolisme i el seu llegat.

Sessió 6. Frances Ha! de Noah Baumbach.

Analitzarem la figura de la dona en els mitjans de comunicació i publicitat. La dona com a producte de consum. Feminisme modern i els seus representants indie en els mitjans de comunicació: Greta Gerwig.

A qui va dirigit:

A totes les persones interessades en el tema. No cal tenir coneixements previ