I el món va canviar de base. Una mirada històrica a la revolució russa.

Les repercussions de la revolució russa en l’anarquisme a Catalunya

a càrrec de l’entitat Tot Història

DIJOUS, 1 DE MARÇ

La revolució russa d’octubre de 1917 va ser acollida amb un enorme entusiasme per l’anarquisme català, fins al punt que la CNT va acabar afiliant-se, encara que provisionalment, a la Internacional Comunista.

No fou fins al cap d’uns anys que acabà trencant les relacions, si bé un sector minoritari, encapçalat per Joaquim Maurín i Andreu Nin, va evolucionar cap el comunisme.

A càrrec de Pelai Pagès, professor d’Història a la Universitat de Barcelona.

A LES 19.30h

————————————————————————————————–

LES DONES I LA REVOLUCIÓ RUSSA

DIJOUS, 15 DE MARÇ

La Rússia del segle xix era, amb molta seguretat, un dels països més endarrerits d’Europa en tots els aspectes, social, polític i econòmic.

Malgrat l’immobilisme de l’autocràcia tsarista la derrota a Crimea va fer que el tsar introdueixi petits canvis el més notable dels quals fou l’alliberament dels serfs el 1861.

A la llarga aquesta decisió va donar lloc a l’emigració de bona part de la població rural a les ciutats més industrialitzades i una part notable d’aquesta emigració estava formada per dones que a la ciutat entraren contacte amb idees i reivindicacions que aviat feren seves.

A càrrec de Soledad Bengoechea i Mari Cruz Santos, historiadores.

A les 19.30h


TINTÍN AL PAÍS DELS SOVIETS

DIJOUS, 22 DE MARÇ

El director d’un diari ultracatòlic belga encarrega a un jove dibuixant de vint-i-un anys un còmic per explicar als nens les maldats del perilló règim soviètic.

Així neix Tintín, que evolucionarà fins convertir-se en figura senyera del còmic europeu del segle xx.

A càrrec de David Becker, tintinòleg i membre de 1001. Associació Catalana de Tintinaires.