AQUEST ARTICLE TÉ MÉS DE 2 anys D'ANTIGUITAT

Aqui tens la programació del cicle de ponts culturals al Pati Llimona

10 DE MAIG – Dilluns- 19h Projecció del documental: COSTAFREDA, de Xavier Juncosa

Activitat programada dins la Setmana de la Poesia de Barcelona 2016

(Catalunya, 2002. 122′)

Documental sense talls sobre el poeta Albert Costafreda i Ribalta (Tàrrega, 1926-Ginebra, 1974), distinguit membre de la generació dels 50.Encara que va ser un personatge poc reconegut i valorat durant molts anys, Costadreda va guanyar el Premi Boscán en l’any 1949 per Nuestra elegía.  Més tard va publicar Compañera de hoy (1966) i pòstumament Suicidios y otras muertes (1974).

La Filmoteca de Catalunya va dedicar una retrospectiva a l’obra de Juncosa.

23 DE MAIG Dilluns – 19h José Enrique Martínez Lapuente (Homenatge a José María Nunes)

José Enrique Martínez Lapuente, escriptor, traductor, corrector d’estil. (Montfort, Alacant, 1951). Ha publicat, entre altres, els següents títols: El quadern de Vigo, Perpetu present (Poesia); Desig i paraula poètica (Assaigs); Un estrany viatge i El quadern perdut, i posteriorment trobat, de Roberto Parodi (Narrativa). Col·laborador habitual en diferents publicacions periòdiques. Treballa per a la indústria editorial des de fa trenta anys, amb editors de Madrid i Barcelona. La seva vinculació amb la psicoanàlisi, així com la seva intervenció en diferents grups i escoles d’aquesta disciplina, el van portar a exercir la professió durant set anys. Amb José María Nunes, a qui va conèixer el 1981, va mantenir una relació de profunda amistat al llarg del camí, compartint amb ell idees i aventura.
Activitats passades

9 DE MAIG – Dilluns – 19h Concha García. Lectura de poemes.

És nascuda a La Rambla (Córdoba) al  1956 i viu a Barcelona des dela seva infantesa. Llicenciada en Filologia Hispànica a la Universitat de Barcelona, s membre fundadorá de l’Aula de Poesia de Barcelona i de l’Associació Mujeres y Letras, què té l’objectiu de donar a conèixer l’obra de poetesses.

Ha publicat els següents poemaris:  Por mí no arderán los quicios ni se quemarán las teas, Premi  de poesia Aula Negra (Universitat de León, 1984); Otra ley (Valencia, Ed. Víctor Orenga, 1987); Ya nada es rito, Primer premi de poesia Barcarola (Albacete, 1988); Desdén (Madrid, Ediciones Libertarias, 1990); Pormenor,( Madrid, Ediciones Libertarias, 1992); Ayer y calles, Primer Premi Gil de Biedma (Visor, 1995); Cuántas llaves (Barcelona, Icaria, 1998); Árboles que ya florecerán (Montblanc, Igitur, 2001), i la novel·la Miamor.doc (Barcelona, Plaza y Janés, DeBolsillo, novembre 2001).

2 MAIG – Dilluns: José Luis Ruiz Castillo Lectura de poemas

Nascut a Montefrío, comarca de Loja a l’agost de 1944, allà vaig passar la meva infància, aprenent les primeres lletres fins a anar a Màlaga a estudiar el batxillerat, des de 1954 a 1960. Vaig començar també alguns cursos de música, desafortunadament inacabats i repetitius a causa de l’organització deficient a la qual vaig estar sotmès. Vaig acabar el batxillerat a Màlaga, en aquells anys (la dècada dels cinquanta) durs i d’educació repressiva. A l’acabar em vaig traslladar a Barcelona per iniciar estudis de Química i un cop acabats vaig exercir professionalment en fàbriques i laboratoris i la impartició, esporàdica, de classes sobre aquesta matèria.

S’han editat els llibre: CONTORNOS DEL CREPÚSCULO, ALGAZARA, SARAJEVO KONCERT , amb fotografíes de Didac Sants masses, RUMORES DE LA CIUDAD SIN RIO, UNA SOMBRA, UNA ILUSIÓN, RDC, LA COPLA REBELDE.

Promotor i organitzador d

25 d’abril – Dilluns – 19h:  Rosa Lentini (Homenatge a José Luis Giménez-Frontín)

Rosa Lentini, Pepe Corredor Matheos; Enrique Badosa; Jesús Aguado; José Ángel Cilleruelo; Juan Carlos Elijas… Ponències sobre José Luis Giménez-Frontin i lectura dels seus poemes junts a la projecció de documents fotogràfics.

ROSA LENTINI (Barcelona, 1957). Poeta, traductora, crítica i co-editora d’Edicions Igitur. Membre fundador de les revistes Asimetria (1986-88) i Hora de Poesia (1979-1995), de la que va ser directora. A Hora de Poesia va traduir a nombrosos autors, destacant les traduccions de poemes de Pierre Reverdy, Guillaume Apollinaire, Max Jacob, així com les de diversos poetes contemporanis com els francesos Hugues Labrusse, Gerard Macé o Lou Dubois entre d’altres. També va realitzar diverses antologies, algunes en col·laboració, entre les quals cal destacar les de Poesia de l’Alt Atles; Poesia Hain-Teny de Madagascar; Poetes suïssos en llengua francesa; Poesia colombiana; Poesia Hispanoamericana; poesia alemanya i una Selecció de poetes espanyols.

Poemaris: La nit és una veu somiada (1994), Quadern d’Egipte (2000), El sud cap a mi (2001), Leggendo Alejandra Pizarnik, edizione vaig Emilio Coco, S.Marco in Lamis, Foggia, Itàlia (2002), Les quatre roses (2002), El verí i la pedra (2005) Transparències (2006), i Tsunami si alte Poeme, antologia poetica, traducció al romanès Eugen Dorcescu, Bucarest, Romania (2011).

Ha estat inclosa en nombroses antologies, entre les quals cal destacar Elles tenen la paraula (1997) Nord i sud de la poesia iberoamericana (1997), Les poetes de la recerca (2002), Il · limitada veu (2003), 11-M poemes contra l’oblit (2004), The other poetry of Barcelona (2004), Di jo. Vaig donar temps (2005), Amb veu pròpia (2006), Poetes en blanc i negre (2006), Poeti spagnoli contemporane (2008), així com en llibres d’homenatge a poetes com Alberti, Goytisolo, Eugenio de Andrade o José Luis Giménez-Frontín. Part dels seus poemes han estat traduïts a l’anglès, italià, francès, català, romanès i portuguès.

Ha traduït llibres de Pierre Reverdy, Eugen Dorcescu, dels poetes catalans Joan Perucho i Rosa Leveroni, de Sharon Olds (en col·laboració amb Ricardo Cano Gaviria), la poesia reunida de Djuna Barnes (amb Osías Stutman), així com l’antologia Set poetes nord-americanes actuals:: May Swenson, Denise Levertov, Maxine Kumin, Adrienne Rich, Linda Pasturen, Lucille Clifton i Carolyn Forche, (amb Susan Schreibman). Com seleccionadora és responsable d’antologies de Carlos Edmundo de Ory i de Javier Lentini. I al costat de Concha García, del número monogràfic de la revista Ficcions: Barcelona: 25 anys de poesia en llengua espanyola.

Ha realitzat amb Francisco Rico l’antologia Mil anys de poesia europea (Editorial Backlist, 2009).

Va concebre i va coordinar el cicle de poesia “Dimarts poètics” a la Casa del Llibre de Barcelona en el període 2000-2005.

18 d’abril – Dilluns: Josep Anton Codina. Taula rodona “Teatre i poesía”  
19h 

 Josep Anton Codina i Olivé (Barcelona, 24 de novembre de 1932) és director de teatre. Va tenir una formació cinematogràfica important. Al llarg de la seva trajectòria ha col·laborat amb  grups de teatre independents. Codina comença com a alumne de l’Escola d’ Art Dramàtic Adrià Gual i ajudant de direcció amb Ricard Salvat i Maria Aurèlia Capmany  i completa la seva formació a Itàlia.El 1968, Maria Aurèlia Capmany escriu Dones, Flors í Pitança. Amb aquesta obra, l’ escriptora comença una sèrie d’ obres de cabaret, quatre de les quals les escriu sola (Dones, Flors í Pitança, Coca-Cola, Varíetats-4, i Botxírel·lo) í dues en col·laboració amb Jaume Vidal Alcover (Varietats 1 i Varietats de Varietats). Amb aquestes obres Josep Anton Codina comença el seu cicle de cabaret literari a La Cova del Drac. Codina va fer un teatre de reflexió intel·lectual d’acord amb uns canons estètics contemporanis.

AQUEST ARTICLE TÉ MÉS DE 2 anys D'ANTIGUITAT