A partir de les  19:30 a la Sala Maragall, el Catedràtic d’Història Moderna de la Universitat Pompeu Fabra, el professor Joaquim Albareda, pronunciarà la conferència: Ramon de Vilana Perlas o el difícil equilibri de sevir al rei i a la pàtria. Per a l’ocasió es comptarà amb la presència del comissari del Tricentenari a Barcelona, l’historiador Toni Soler qui n’assumirà la presentació.

Aquesta activitat s’inclou dins del programa d’actes de commemoració del Tricentenari (1714-2014) a la ciutat de Barcelona i esdevé un acte de record a Ernest Lluch, al singularitzar-se la present ponència en un dels personatges cabdals de la Catalunya dels Àustries, el notari Ramon Vilana Perlas, que havia sigut tema d’estudi del polític i economista, Ernest Lluch.

El 2014 es complirà el 300 aniversari dels fets de l’11 de setembre de 1714. Per aquest motiu, la Fundació Ernest Lluch d’acord amb l’interès acadèmic que mantingué Ernest Lluch respecte a la Catalunya del segle XVIII, col·labora amb l’Ajuntament de Barcelona en l’organització d’aquest acte.